FOTOGRAFUJEME NEWBORN
(část II)
 

V předchozím článku jsem Vám slíbila, že napíšu víc k tomu, jaké byly začátky mého newborn focení. Neměla jsem moc zkušeností, vlastní studio a v podstatě skoro žádné rekvizity, ale jedna věc mi tedy nechyběla – a to byla chuť a odhodlání, že newborn prostě fotit budu.
 
Tak jak tedy začít, když o Vás nikdo neví a vy na focení nic nemáte?
Jako nejsnazší cesta mi přišlo začít fotit newborn u maminek doma, ono mi také nic moc jiného nezbývalo. Ale okoukla jsem fotografky v našem okolí a tuto službu skoro nikdo neposkytoval - super, tak já to budu dělat a postavím si na tom jméno a budu si všechno zkoušet a posouvat se dál.
 
Nakonec jsem takhle jezdila skoro 2 roky, až do vyššího stupně těhotenství s druhým synkem, pak už to nešlo a já musela hledat další řešení.. ale o tom až za chvíli.
Během těch dvou let jsem zažila nespočet kuriózních situací, načerpala zkušenosti k nezaplacení (nejen z focení), projela velký kus našeho kraje a navštívila desítky domácností.
 
A řeknu Vám jedno - byly to zkušenosti k nezaplacení.
Kdykoli teď (o další tři roky později) přijdu do našeho vysněného studia a cvaknu vypínačem, kde mám konečně všechno po ruce, tak jsem dnes  a denně pořád pokorná tomu, že mám konečně zázemí a s láskou si vzpomenu, jaké to bylo tenkrát.
 
Asi Vám je jasné, že hlavní co budete potřebovat, je auto - a pak zjistíte, že Vám malé nestačí, ono totiž ze začátku vozíte málo věcí, ale postupně to přibývá a pak si připadáte jako stěhovák J. Takže co jsem vlastně vozila?
 
TECHNIKA (minimum do začátku)
foták - ze začátku stačí i s malým čipem, pořídíte kolem 15 tisíc (nemusíte mít rovnou drahý fullframe),
světelný objektiv – do začátku je super pevná 50mm s clonou 1,8f (stojí 3 tisíce), jenom si k ní berte i malou stoličku pro fotky celku z nadhledu. I když budete stát na špičkách, na fotku se Vám všechno nevejde (ta 50mm odpovídá na malém čipu 80mm),
set externího blesku se softboxem (alespoň 80cm v průměru, pokud možno oktagon, ať je odlesk v očích kruhový) – stačí externí blesk k foťáku s rádiovým vysílačem/přijímačem,
odraznou desku – bude se Vám hodit pro vyrovnání stínů, ale když budete fotit někde, kde není světlo – budete potřebovat ten blesk se softboxem,
nezapomeňte na náhradní baterky k foťáku i blesku.
 
Pozn.: newborn se dá fotit i s trvalým světlem, ale do budoucna Vám to stejně stačit nebude (nedává tolik světla, kolik budete potřebovat a tím, že svítí „pořád“, tak oslňuje).
 
REKVIZITY
Ze začátku jsem používala neutrální, v tom jsem fotila kluky i holky, holku jsem mohla odlišit třeba čelenkou, šály, plédy, výplně košíků …
Vždy min. jeden koš a jednu bedýnku – vždy jednu do hněda druhá varianta světlá (aby vše nebylo stejné a mohlo vzniknout více typů fotek.
 
Podlahy – nikdy nevíte co budou mít lidi na podlaze (někdy lze využít jejich, ale někdy to není možné, třeba u koberců a dlaždic). Já tenkrát ještě počítala každou korunu, tak jsem si nechala v OBI uříznout kus hnědého a světlého PVC a bylo to.
 
Beanbag – ten jsem v té době neměla (a rozhodně bych ho nevozila), ale protože většina maminek chtěla fotky miminka, které leží jen na látce, musela jsem improvizovat.
Mě pomohly deky na spaní (nevozila jsem, vždy jsem použila deky klientů), krásně jsem si vytvarovala prostor pro miminko, přes to jsme hodili nějakou látku a bylo to. Z dnešního pohledu pro mě ne zcela perfektní, ale kolikrát to účel splnilo stejně jako dneska speciální beanbag. Bylo jenom vždy potřeba dobře vystlat, aby se miminko nepropadalo.
 
Dopředu nikdy nevíte, kde budete fotit - mě se stalo, že jsem fotila třeba i ve sklepním bytě bez oken, nebo v pokojích, které byly opravdu ponuré a bez světla (proto jsem vždy vozila ten blesk se softboxem), ale byly to všechno zkušenosti, které Vás posouvají dál. Proto vždy doporučuji, aby před vaším příjezdem maminka zkusila vždy připravit místnost, které je nejvíce světelná a připravila kousek prostoru i pro Vás - nejlépe u oken. Pamatuji se, jak chtěla rodinka společnou fotku a my přestěhovali půl obýváku, sundávali jsme obrazy ze zdí a podobně.
 
Pokud se i Vy pro něco podobný začátek rozhodnete, myslím, že je to vlastně fajn si vyzkoušet, jestli by Vás to bavilo a nemusíte přitom investovat velké částky do vybavení a rekvizit + do vlastního studia.
 
A poslední rada na závěr – mě v tomhle pomohl trochu i marketing, protože jsem vždycky komunikovala, že maminka může zůstat v pohodlí svého domova a já za ni přijedu a vše potřebné si přivezu. Je to myslím jeden z velkých benefitů do Vašeho začátku, který maminky ocení, protože ne každá se cítí hned po porodu na to, aby někam cestovala. 

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ ČLÁNKY O FOTOGRAFOVÁNÍ NEBO POTŘEBUJETE S NĚČÍM POMOCI?

Staňte se členy naší uzavřené facebookové skupiny o fotografování - stačí se přihlásit tady.

Budeme rádi, pokud nám dáte vědět, jak se Vám článek líbí a co by jste chtěli vědět dalšího 🙂

 

  1. Katka Syrovcova napsal:

    Dobrý den měla.bych zájem o kurz fotografování…Mohu více informací ,su začátečník,děkuji mockrát za odpověď…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.